Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-02-08

Barack Obama for president

b1a5dd0a9b7b469e565bdf01a2a7bdb8.jpgVoor het eerst ligt Barack Obama voor op Hillary Clinton in de race naar de presidentskandidaatstoel (man wat een woord) voor de Democratische partij. Op Super Tuesday kon Clinton nog de meeste kiesmannen veroveren. Dat Barack Obama in meer staten won en in het aantal veroverde kiesmannen in hier kielzog bleef was een veeg teken aan de wand. Sinds Super Tuesday ging het voor Obama pijlsnel. Hij won de laatste 8 voorverkiezingen en staat voor het eerst voor op Hillary Clinton. Obama was al populair bij de mannelijke en zwarte kiezers maar lijkt nu ook de harten van de vrouwen en de ouderen te veroveren.

Volgens de laatste peilingen mogen we duimen dat Obama het haalt van Clinton. Hij zou in de uiteindelijk presidentsverkiezing de republikeinse kandidaat, John McCain, ruim verslaan.  McCain heeft al een bijna onoverbrugbare voorsprong op de nog enige andere resterende presidentskandidaat bij de republikeinen, Mike Huckabee. Hillary Clinton daarentegen ligt veel meer in balans met McCain en zou het moeilijk hebben om de democraten aan de overwinning te helpen.

Op de websites van diverse kranten, waarvan je de links op deze blog vindt, kan je uitgebreide dossiers over de Amerikaanse presidentsverkiezingen raadplegen.

00:50 Gepost in Politiek | Permalink | Commentaren (0)

07-06-07

JA!

De JA! campagne van de SPA ging niet onopgemerkt voorbij. Uiteraard konden de parodieën niet uitblijven.

dcea530d3b5d1ecba1e01a0ad2e45fcc.jpg

08:44 Gepost in Politiek | Permalink | Commentaren (0)

01-06-07

Doe de stemtest vs Kieskompas


43a3dac6997c4891c027a53cd3dd588d.gif
46fca7c37507bf85a0c9444b8c85aea7.gif

Volgende week zondag 10 juni zijn het federale verkiezingen. Bij vele Belgen reist ongetwijfeld de vraag op welke partij en welke persoon ze moeten stemmen.

Politiek interesseert mij, want het is de politiek die beslist wat er in je land, gemeenschap of gemeente gebeurd. Maar zoals zo velen zie ik er tegenop om alle programmapunten van de verschillende partijen te raadplegen. De politieke programma's op televisie boeien mij maar matig en op de folders, die in je brievenbus wordt gestopt, vind je nauwelijks degelijke informatie. Sommige media trachten je, door middel van testen, te helpen bij het kiezen van je stem. Je zou een goed beeld moeten krijgen van je plaats in het politieke landschap. Maar klopt dit wel? 

De twee bekendste testen zijn "de stemtest van de VRT" en "het kieskompas" van het Nieuwsblad en de Standaard. Beide testen zijn opgesteld door universiteiten. Je hebt bij beide testen slechts een beperkte keuzemogelijkheden en dat zorgt ervoor dat je niet altijd goed weet wat je moet antwoorden. 

Nu, ik ben in de war. Als ik mijn resultaten van de twee testen vergelijk dan kom ik bijna tegengestelde resultaten uit. Volgens het kieskompas lig ik duidelijk centraal in het politieke landschap. Het dichtst tegen CD&V en het verst van groen. Ook VLD en Dedecker liggen in de buurt. Als ik naar de overeenkomstige percentages kijk scoort lijst Dedecker het best, voor de traditionele partijen CD&V, Open VLD en SPA.

Ik was toch enigszins verrast toen ik na het afnemen van de stemtest de resultaten bekeek. Spirit, PVdA en Agalev maakten hier deel uit van mijn top 3. Ik een groene jongen? Ergens diep in mij waarschijnlijk. Open VLD en Dedecker bevinden zich bij mijn resultaten op de op twee na laatste en voorlaatste plaats.

Ondertussen heb ik beide tests al driemaal afgelegd en ook al tweemaal direct na elkaar. Misschien zouden de discussies aan de toog soms nog voor een afwijkende mening kunnen zorgen. Maar nee, mijn resultaten blijven telkens ongeveer dezelde.

Dus brengen de testen je politieke voorkeur naar boven? Ik denk het niet. Geven ze je een goeie richtlijn? Ik vrees ervoor. Of toch? Het Vlaams belang scoorde in beide testen bij mij slecht. Maar dat was het enige vergelijkingspunt tussen beide. Ik zal maar gouw eens die partijprogramma's beginnen lezen. Of toch maar niet? 

 

 

12:35 Gepost in Politiek | Permalink | Commentaren (2)